DIOS neemt met weemoed afscheid van het oude clubhuis

Met een bijzonder concert neemt Oijen op zaterdag 10 oktober afscheid van het oude gemeenschapshuis aan de Kloosterstraat. Dat was ruim 45 jaar het thuishonk van drumfanfare DIOS. Maar ooit was het ook jongensschool en, later, gemeenschapshuis. Heel veel Oijenaren hebben jeugdherinneringen aan het gebouw dat na 10 oktober definitief zijn deuren sluit en daarna gesloopt wordt.

 

Ook de Oijense rockband Paradox repeteerde de afgelopen 20 jaar in het gebouw. Zij gaven er ongeveer 45 jaar geleden hun eerste optreden, en zullen op 10 oktober opnieuw datzelfde podium betreden. Maar de avond begint met een concert van drumfanfare DIOS, dat ook enkele nummers samen met Paradox ten gehore zal brengen, waaronder de evergreen ‘D’n Oijenaar’, het onofficiële volkslied van Oijen.

 

001 DSC 0001

 

Het clubhuis, bijna vijftig jaar HET vertrekpunt voor optredens.

Voor alle Oijenaren is dit de laatste kans om deze historische plek in het dorp te bezoeken. Wie heeft er geen herinneringen aan dit gebouwtje? Oudere mannen hebben er nog op school gezeten en toen het gemeenschapshuis werd traden er artiesten op als Rob de Nijs en Nico Haak, georganiseerd door de toenmalige jongerensoos ‘de Echoput’. Het was gymzaal, huisartsenpost, bibliotheek, en wat al niet. En nu is dit gebouw rijp voor sloop.

Na de feestavond gaan de deuren definitief dicht. Drumfanfare DIOS zal verhuizen naar de gloednieuwe multifunctionele accommodatie een paar honderd meter verderop, waarin ook de basisschool onderdak heeft gevonden. Voor de drumfanfare is een speciale geluiddichte oefenruimte ingebouwd.

De verhuizing gaat voor DIOS gepaard met gevoelens van weemoed. Ondanks de zeer vervallen staat van het oude honk zullen veel muzikanten moeten slikken als de deur voor het laatst dichtgaat. Hier is niet alleen muziek gemaakt, hier is bijna 50 jaar lief en leed gedeeld.

Die gevoelens zullen veel Oijenaren delen, en daarom is er op 10 oktober een groot muzikaal slotfeest waarin afscheid wordt genomen van een stukje Oijense geschiedenis.