Jubilarissen gehuldigd tijdens nieuwjaarsconcert DIOS

DSC 1174

Drumfanfare DIOS in Oijen luidde op zondag 3 januari het nieuwe jaar 2016 in met een nieuwjaarsconcert.

De drumfanfare heeft een enerverende periode achter de rug. Dit najaar werd afscheid genomen van het oude clubhuis. Een grote stap voor de fanfare, want die vond er zijn thuis al vanaf eind jaren zestig. En, hoewel het gebouw totaal vervallen was geraakt, was het toch nog steeds het vertrouwde thuishonk voor de club.

Maar intussen heeft DIOS zijn draai kunnen vinden in het nieuwe gemeenschapshuis, dat onlangs de naam ‘Hart van Oijen’ kreeg. Er werd tijdens het nieuwjaarsconcert nog wel nostalgisch gesproken over het eigen clubhuis, maar dan was er toch ook al snel iemand die opmerkte dat het er stonk, en dat het dak lekte.

Tijdens het concert werd een aantal trouwe DIOS-leden gehuldigd. Dat waren Henry van Gennip en Wil van de Berk, beiden 30 jaar lid, Mark van de Geer en Edwin de Klein zijn beiden 35 jaar lid en Jan-Peter van Mil en Jos Hoefnagels, allebei al 40 jaar lid (zie foto).

DIOS verhuist, maar neemt bar mee!

De sleutel is overgedragen, de adreswijzigingen verstuurd, de verhuizing is een feit. DIOS ‘resideert’ sinds begin november 2015 in het spiksplinternieuwe dorpshuis (MFA). Om de weemoed naar het oude clubhuis enigszins te temperen is een deel van de bar meeverhuisd.

Al jaren was bekend dat er ooit een einde zou komen aan het gezellige clubhuis aan de Kloosterstraat in Oijen. De laatste jaren takelde het gebouw ook steeds meer af. Maar gelukkig werd er een eindje verderop aan diezelfde Kloosterstraat gebouwd aan een nieuwe accommodatie.

Een schitterende repetitieruimte op de eerste verdieping van het gloednieuwe pand is gereserveerd voor DIOS. Schitterend, maar nog wel een beetje onpersoonlijk, nog niet helemaal DIOS. Daarom besloten een paar handige leden om een deel de bar uit het oude clubhuis te demonteren en mee te nemen.

Het resultaat mag er zijn. Een mooi eigen hoekje in de repetitieruimte waar DIOS zich thuis voelt, en dan komt het met de rest van het MFA ook wel in orde. De eerste gezellige DIOS-avond in de gemeenschappelijke huiskamer van het MFA is ook al een feit. Dat er nog veel mogen volgen!

DIOS neemt met weemoed afscheid van het oude clubhuis

Met een bijzonder concert neemt Oijen op zaterdag 10 oktober afscheid van het oude gemeenschapshuis aan de Kloosterstraat. Dat was ruim 45 jaar het thuishonk van drumfanfare DIOS. Maar ooit was het ook jongensschool en, later, gemeenschapshuis. Heel veel Oijenaren hebben jeugdherinneringen aan het gebouw dat na 10 oktober definitief zijn deuren sluit en daarna gesloopt wordt.

 

Ook de Oijense rockband Paradox repeteerde de afgelopen 20 jaar in het gebouw. Zij gaven er ongeveer 45 jaar geleden hun eerste optreden, en zullen op 10 oktober opnieuw datzelfde podium betreden. Maar de avond begint met een concert van drumfanfare DIOS, dat ook enkele nummers samen met Paradox ten gehore zal brengen, waaronder de evergreen ‘D’n Oijenaar’, het onofficiële volkslied van Oijen.

 

001 DSC 0001

 

Het clubhuis, bijna vijftig jaar HET vertrekpunt voor optredens.

Voor alle Oijenaren is dit de laatste kans om deze historische plek in het dorp te bezoeken. Wie heeft er geen herinneringen aan dit gebouwtje? Oudere mannen hebben er nog op school gezeten en toen het gemeenschapshuis werd traden er artiesten op als Rob de Nijs en Nico Haak, georganiseerd door de toenmalige jongerensoos ‘de Echoput’. Het was gymzaal, huisartsenpost, bibliotheek, en wat al niet. En nu is dit gebouw rijp voor sloop.

Na de feestavond gaan de deuren definitief dicht. Drumfanfare DIOS zal verhuizen naar de gloednieuwe multifunctionele accommodatie een paar honderd meter verderop, waarin ook de basisschool onderdak heeft gevonden. Voor de drumfanfare is een speciale geluiddichte oefenruimte ingebouwd.

De verhuizing gaat voor DIOS gepaard met gevoelens van weemoed. Ondanks de zeer vervallen staat van het oude honk zullen veel muzikanten moeten slikken als de deur voor het laatst dichtgaat. Hier is niet alleen muziek gemaakt, hier is bijna 50 jaar lief en leed gedeeld.

Die gevoelens zullen veel Oijenaren delen, en daarom is er op 10 oktober een groot muzikaal slotfeest waarin afscheid wordt genomen van een stukje Oijense geschiedenis.