Het onstaan van DIOS

In 1966 werd in Oijen voor het eerst carnaval gevierd. Veel mensen vonden het jammer dat er geen eigen muziekkorps was om het feest op te luisteren. Een aantal Oijenaren besloot spijkers met koppen te slaan. Dat resulteerde in de oprichting van DIOS op 4 april 1968. Zuster Sophie, die blokfluitles gaf aan de lagere school, was een van de belangrijkste geldschieters in die begindagen. Ze kreeg voor de blokfluitles van elk kind wekelijks een kwartje. Dat geld had ze opgespaard tot een bedrag van ongeveer 600 gulden (een dikke 270 euro). Ze wilde dat geld graag afstaan voor de aanschaf van de eerste instrumenten van DIOS.

De eerste instrumenten

Een van de oprichters, Jan van den Heuvel, had zelf ook een kleine 140 euro bij elkaar gesprokkeld. Via via hoorde hij dat er bij het bedrijf Bergoss in Oss instrumenten waren van een opgeheven muziekclub. Gekocht werden: twee overslagtrommen, twee dieptrommen, acht paukentrommen, vier roffeltrommen, en een muziektrom. Leo van Valkenburg was de eerste instructeur. Leden waren er genoeg, zelfs meer dan instrumenten. De naam DIOS (Drummen Is Onze Sport) kwam van Tonnie van Leeuwen. De eerste uniformen werden gemaakt door Dini en Tonnie Ceelen.

Voor het eerst de straat op

In 1969 was het eindelijke zo ver. Voor het eerst liep er een Oijens muziekkorps mee tijdens de carnavalsoptocht. Na dit eerste succesvolle optreden begon Willy Vloet met het lesgeven aan blazers die op signaalhoorns speelden. In 1970 verscheen DIOS voor het eerst op straat met tamboers en blazers. Na wat omtrekkende bewegingen in het begin kwam DIOS in 1969 ook terecht in het clubhuis waar de vereniging nog steeds zit. In datzelfde jaar werd er ook een majorettekorps opgericht.

Jaren van groei...

Het ledenbestand groeide snel. Op het hoogtepunt had DIOS maar liefst 100 leden. Er werd steeds meer opgetreden. In 1972 trad DIOS voor het eerst in het buitenland op, tijdens de schuttersfeesten in Greffen in Duitsland. Op concoursen werden goede resultaten bereikt en de vereniging promoveerde van de jeugddivisie via de derde en de tweede divisie naar de eerste divisie. Ook werd onderleiding van Peter Smits een aanvang gemaakt met showoptredens. In 1977 werd voor de eerste keer de Maaslandcup door DIOS gewonnen. In datzelfde jaar werd overgeschakeld naar een Es-Des-bezetting.

In 1980 gebeurden er een paar belangrijke dingen voor DIOS. Er kwamen nieuwe uniformen en de club werd uitgenodigd voor het Topconcours. Daar werd een eervolle tweede plaats behaald. Een jaar later, in 1981 kwam er een nieuwe instructeur, Bert Pesch. Onder zijn leiding werd het niveau verder opgeschroefd en ook de show werd volwassener.

Grote successen...

In 1985 was de club hard aan nieuwe instrumenten toe. Van een drumband met Es-Des bezetting werd DIOS een drumfanfare met chromatische bezetting. Dat was een investering van ruim 40 duizend euro. Dat geld kwam van het oud papier en verschillende andere activiteiten. In november 1986 kwam DIOS voor het eerst voor de dag met de nieuwe instrumenten. Meteen al bleek dat er een goede keus gemaakt was.

Tijdens het eerste concours, in 1987, met de nieuwe instrumenten werd een eerste prijs met lof behaald. Dat was het toegangskaartje tot het Topconcours in Barneveld in 1988. En daar haalde DIOS het Nederlands Kampioenschap. Het absolute hoogtepunt van DIOS, tot nu toe.

Vanaf 1987 duiken de Oijense muzikanten geregeld op in het buitenland. De eerste keer was in 1987 in St. André in Frankrijk. Sindsdien zijn er nog vele optredens gevolgd in België, Frankrijk, Luxemburg, Duitsland en Oostenrijk.