Het dorp Oijen

De rivier de Maas is alom aanwezig in Oijen. Kijk je naar het oosten, de Maas, naar het noorden, daar ook al, en in westen? Idem. Met grote bochten stroomt de rivier naar het westen. En in een van die bochten, ten noorden van Oss ligt het dorp Oijen.

Tweehonderd jaar geleden hoorde het dorp nog bij de provincie Gelderland. In 1814, toen het Koninkrijk der Nederlanden werd gesticht, werd de rivier de Maas als grens aangewezen tussen Gelderland en Brabant. Sindsdien is Oijen zo Brabants als het maar zijn kan.

Eerder in de geschiedenis was Oijen vaak het toneel van schermutselingen tussen de Brabanders en de Geldersen. Daaraan doen nog de restanten denken van het kasteel aan de Oijense Bovendijk. Het kasteel werd in al in 1361 gebouwd. Nu staan er alleen nog een paar bijgebouwen uit 1825.

Tot 1939 was Oijen samen met het nabijgelegen Teeffelen een zelfstandige gemeente. Vanaf dat moment ging het op in de gemeente Lith. En inmiddels is ook die gemeente niet meer zelfstandig. In 2011 is het dorp deel gaan uitmaken van Oss.

Oijen is een klein dorp (1130) inwoners, met een rijk verenigingsleven. Er zijn veel carnavalsclubs, er een voetbal- annex korfbalvereniging en een ponyclub. Er is een gemeenschapshuis en voor feesten en partijen is er de Schutskooi. Verder is er de snackbar van 'Wimke', en de bierbrouwerij waar je altijd welkom bent voor een zelfgebrouwen biertje. Onder de jeugd in de wijde omgeving is Oijen vermaard om de jeugdsoos die regelmatig honderden jongeren naar gemeenschapshuis de Schaapskooi trekt.

Klik hier voor meer Oijense websites.

En tot slot is het natuurlijk uniek dat een dorp met nog geen 1200 inwoners een drumfanfare van formaat op de been weet te houden. DIOS zorgt al sinds 1968 dat er ook muziek zit in dit kleine dorp langs de Maas.
 
 

 

Kasteel Oijen